• 2018

Από τις 20 έως τις 23 Ιουλίου 2017, οι ρυθμοί του κόσμου γέμισαν και πάλι την πόλη της Καβάλας. Οι αποστολές που φιλοξενήθηκαν στο Cosmopolis festival ήρθαν από την Πορτογαλία, την Κροατία, την Αρμενία, το Περού, το Μεξικό, την Βουλγαρία, την Αίγυπτο και την Ελλάδα (Ήπειρος) και μας παρουσιάσουν τα εξαιρετικά μουσικοχορευτικά τους προγράμματα, καθώς και παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα. Διάσημα μουσικά σχήματα, από την ελληνική και τη διεθνή σκηνή, όπως οι Lee Scratch Perry, Dub Incorporation, Kultur Shock, Koza Mostra, Petroloukas Chalkias, Mode Plagal, Les Skartoi, Blend Mishkin & Roots Evolution, έκλεισαν την κάθε βραδιά του φεστιβάλ, στο Φρούριο της Καβάλας, με ήχους από όλο τον κόσμο.

 

• 2017

Από τις 20 έως τις 23 Ιουλίου 2017, οι ρυθμοί του κόσμου γέμισαν και πάλι την πόλη της Καβάλας. Οι αποστολές που φιλοξενήθηκαν στο Cosmopolis festival ήρθαν από την Πορτογαλία, την Κροατία, την Αρμενία, το Περού, το Μεξικό, την Βουλγαρία, την Αίγυπτο και την Ελλάδα (Ήπειρος) και μας παρουσιάσουν τα εξαιρετικά μουσικοχορευτικά τους προγράμματα, καθώς και παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα. Διάσημα μουσικά σχήματα, από την ελληνική και τη διεθνή σκηνή, όπως οι Lee Scratch Perry, Dub Incorporation, Kultur Shock, Koza Mostra, Petroloukas Chalkias, Mode Plagal, Les Skartoi, Blend Mishkin & Roots Evolution, έκλεισαν την κάθε βραδιά του φεστιβάλ, στο Φρούριο της Καβάλας, με ήχους από όλο τον κόσμο.

 

• 2016 - THE REUNION

Στην καρδιά του καλοκαιριού, από τις 21 έως τις 24 Ιουλίου 2016, οι ρυθμοί του κόσμου γέμισαν και πάλι την πόλη της Καβάλας. Με αφετηρία τη συνοικία της Παναγίας, στη χερσόνησο της παλιάς πόλης, 250 χορευτές και μουσικοί από όλον τον κόσμο μοιράστηκαν στοιχεία του πολιτισμού τους με τους επισκέπτες της πόλης μας, κάνοντάς τους κοινωνούς της διαφορετικότητας των λαών μέσα από ρυθμούς, χορούς, ήχους, εικόνες, γεύσεις, μυρωδιές και παιχνίδια του τόπου τους.

Οι αποστολές που φιλοξενήθηκαν Cosmopolis the Reunion ήρθαν από την Ιταλία, τη Σερβία, την Ταϊβάν, τη Χιλή, την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Ρωσία και μας παρουσιάσουν τα εξαιρετικά μουσικοχορευτικά τους προγράμματα, καθώς και παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα.

Έθνικ εστιατόριο, ΜΚΟ, θερινός κινηματογράφος, εργαστήρια, περίπτερα και εκθέσεις, είναι κάποιες από τις παράλληλες δράσεις που γέμισαν με κόσμο, χρώματα, νότες, εικόνες και μυρωδιές τα στενά της Παναγίας. Για τους μικρούς μας φίλους διοργανώθηκαν ξεχωριστές δραστηριότητες με στόχο την πολιτισμική τους καλλιέργεια και την ποιοτική τους διασκέδαση.

Διάσημα μουσικά σχήματα, από την ελληνική και τη διεθνή σκηνή, όπως οι Apurimac, ChicoTrujillo, Χαΐνηδες, SoulFire, Max Romeo, BaildSa και FanfareCiocarlia, έκλεισαν την κάθε βραδιά του φεστιβάλ, στο λιμάνι, με ήχους από όλο τον κόσμο.

 

• 2008

Το 8ο Φεστιβάλ Cosmopolis συνέχισε το δρόμο της καινοτομίας που ξεκίνησε να περπατά από την προηγούμενη χρονιά. Άπλωσε τα χρώματά του στην Καβάλα, με το πράσινο χρώμα να κυριαρχεί, αφού συνεργάστηκε με τη WWF Ελλάς στηρίζοντας τον αγώνα για ένα καλύτερο περιβάλλον και για έναν καλύτερο κόσμο μέσα από θεματικές εκδηλώσεις που συμπλήρωσαν το πλούσιο πρόγραμμά του έτσι όπως το γνωρίσαμε τις προηγούμενες χρονιές. Ακόμη, για πρώτη φορά το ΠαιδοCosmopolis, άλλη μια βασική ενότητα του φεστιβάλ, απέκτησε την «αυτονομία» του και λειτούργησε ως προφεστιβαλική εκδήλωση. Τέλος, τα μουσικά συγκροτήματα που συμμετείχαν στο φεστιβάλ πάντρεψαν την punk και τη rock με διάφορα άλλα μουσικά ρεύματα. Κι όλα αυτά μαζί χάρισαν στην πόλη της Καβάλας άλλη μια επιτυχημένη διοργάνωση!

Στο 8ο Φεστιβάλ Cosmopolis συμμετείχαν η Αλβανία, η Ισπανία, η Μαλαισία, το Πουέρτο Ρίκο, η Ρωσία (Βόρεια Οσετία), η Σερβία, το Τατζικιστάν και η Ελλάδα με τιμώμενη περιοχή τη Σιάτιστα.

Περισσότερες πληροφορίες

Χάρισαν τις μουσικές τους: Mad Manoush (Gypsy Punk)

X- Darawish (Mediterranean Rock)

Dj Set by Kosta Kostov(Balkan Beat)

The Locos (Ska-Punk)

Victory Collapse (Post Punk)

The Tossers (Celtic Punk)

Cosmicray (Pop-Rock)

Άλκηστις Πρωτοψάλτη

Χόρεψαν τα συγκροτήματα:

Folklore Ensemble “Tirana” (ΑΛΒΑΝΙΑ)

Voces Y Esparto (ΙΣΠΑΝΙΑ)

Hands Percussion Team (ΜΑΛΑΙΣΙΑ)

Gibaro De Puerto Rico (ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ)

Ensemble Bats (ΡΩΣΙΑ / ΒΟΡΕΙΑ ΟΣΕΤΙΑ)

Abrasevic (ΣΕΡΒΙΑ)

Ensemble Zebo (ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ)

Σύλλογος Φιλίππων - Φυσιολατρών Σιάτιστας (ΕΛΛΑΔΑ)

Προβλήθηκαν οι ταινίες:

«Το ταξίδι του Αυτοκράτορα» του Λικ Ζακέ

«Η 11η Ώρα» της Νάντια Κόννερς

«Το Ορφανοτροφείο» του Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα

«Αντρέι Λιουμπιόφ» του Αντρέι Ταρκόφσκι

«Μόλις Χώρισα» του Βασίλη Μυριανθόπουλου

WWF Ελλάς:

Πέρα από τις δράσεις της WWF Ελλάς που εντάχθηκαν στις κλασικές ενότητες του φεστιβάλ, η οργάνωση πραγματοποίησε και δύο αυτόνομες δράσεις: Την Πλατεία Κλιματικής Αλλαγής όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να λάβουν πληροφορίες για οτιδήποτε σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή και το Πάνελ Για την Κλιματική Αλλαγή με διακεκριμένους επιστήμονες και εκπροσώπους φορέων

Φιλοξενήθηκαν οι δράσεις - εκδηλώσεις:

Cosmoμαγειρέματα με τον Δημήτρη Σταρόβα και τον Ευτύχη Μπλέτσα σε δύο μέρες όπου μας μύησαν στα μυστικά της κουζίνας και της... καλής ζωής.

Cosmoχορούς Plus+, όπου οι επισκέπτες του Cosmopolis είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ολοκληρωμένες παραστάσεις χορού από τα χορευτικά συγκροτήματα των συμμετεχουσών χωρών.

Μικρή Έθνικ Μουσική Σκηνή στο αυθεντικό πολυπολιτισμικό σκηνικό του Αγίου Νικολάου

Workshops στον Πυθαγόρα με αρχηγό τη μουσική και το χορό από μια παρέα ωραίων ανθρώπων που μεταφέρουν τις παραδόσεις των χωρών τους σε όλες τις γωνιές του κόσμου.

Street Bazaar όπου οι επισκέπτες πέρασαν, θαύμασαν και αγόρασαν είδη λαϊκής τέχνης και παραδοσιακά προϊόντα που έφεραν μαζί τους οι αντιπροσωπείες των χωρών που συμμετείχαν στο φεστιβάλ.

CosmoΧρώματα. Υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας του Θόδωρου Παπαδόπουλου όπου ήταν αποτυπωμένες οι ανεπανάληπτες στιγμές που ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια στο Cosmopolis

Οι μικροί φίλοι του φεστιβάλ:

α) Συμμετείχαν σε εργαστήρια φιγούρας Καραγκιόζη και κατασκευής κούκλας με ανακυκλώσιμα υλικά

β) Παρακολούθησαν τις ταινίες “Happy Feet” και “Το Παιδί και η Αλεπού”

γ) Έπαιξαν παιχνίδια του κόσμου, CosmoΛαβύρινθο, επιτραπέζια παιχνίδια και παιχνίδια ρόλων καθώς επίσης ευαισθητοποιήθηκαν παίζοντας με επιδαπέδιο παιχνίδι για την κλιματική αλλαγή και το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού (WWF)

δ) Παρακολούθησαν τις θεατρικές παραστάσεις: “Ο Καραγκιόζης πολυτεχνίτης” από τον Τάσο Κώνστα, “Comic Magic Show” από τον Marmelo, “Σκουπιδοχώρα SOS” από τις Αθηναϊκές Μαριονέττες, “Κου-Κου” από το Θέατρο Νεφέλες, “Εμείς θα κάνουμε το γύρο του κόσμου” από την Ιωάννα Μαμακούκα και “Jazzaμάρες” από το Κρουστόφωνο

ε) Ταξίδεψαν στον κόσμο των παραμυθιών με οδηγό την παραμυθού Σάσα Βούλγαρη

Στα πλαίσια των CosmoΓεύσεων οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν: Κοτόπουλο με κάρυ από τη Μαλαισία, Αρνάκι με γιαούρτι από την Αλβανία, Μελιτζάνες γεμιστές με τυρί και κοτόπουλο με άσπρη σάλτσα από τη Βόρεια Οσσετία,Τατζίκικο Πιλάφι από το Τατζικιστάν, Σνίτσελ Καρατζόρτζεβα από τη Σερβία και Κεφτέδες με κρεμμύδια από τη Σιάτιστα.

 

• 2007

Το 7ο Φεστιβάλ Cosmopolis αποφάσισε να πειραματιστεί σε όλες τις δράσεις του. Πειραματισμοί που προτάθηκαν από το κοινό του και η επιτυχία τους απέδειξε ότι η επικοινωνία αυτή μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να φέρει. Αλλαγές στη χωροταξία, περισσότερες σκηνές, νέες δράσεις, καινούργιοι ήχοι δοκιμάστηκαν και συζητήθηκαν. Κι άλλες νέες ιδέες έπεσαν στο τραπέζι. Κι άλλες προτάσεις. Όλες αξιολογούνται. Ο σκοπός παραμένει ένας: κάθε χρόνο να κάνουμε όλοι μαζί μια μεγαλύτερη γιορτή που θα μείνει ζωντανή στο καλύτερο άλμπουμ των αναμνήσεών μας.

Στο 7ο Φεστιβάλ Cosmopolis συμμετείχαν η Αρμενία, η Βουλγαρία, η Γιακουτία (Ρωσία), το Ισραήλ, η Κίνα, η Νέα Ζηλανδία, η Σλοβακία, η Χιλή και η Ελλάδα με τιμώμενη περιοχή τη Λειβαδιά.

Περισσότερες πληροφορίες

Χάρισαν τις μουσικές τους:

Sergent Garcia (ΓΑΛΛΙΑ / ΙΣΠΑΝΙΑ)

Djs Nikko Mavridis & Akylla (ΕΛΛΑΔΑ)

Ixtheis & Drugstore Men (ΕΛΛΑΔΑ)

Arash (ΙΡΑΝ)

Reamonn (ΓΕΡΜΑΝΙΑ)

Λ. Μαχαιρίτσας - Σ. Μπουλάς - Δ. Σταρόβας (ΕΛΛΑΔΑ)

Χόρεψαν τα συγκροτήματα:

Geghard National Dance Ensemble (ΑΡΜΕΝΙΑ)

Nevrokopski Ensemble (ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ)

Kitilak Folk Dance Group (ΓΙΑΚΟΥΤΙΑ / ΡΩΣΙΑ)

Ensemble “Kramim” (ΙΣΡΑΗΛ)

Shenzhen Experimental Art Troupe (ΚΙΝΑ)

Whitireia Performing Arts (ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ)

Folklore Ensemble “Omladina” (ΣΛΟΒΑΚΙΑ)

Ballet Folklorico de Chile “Bafochi” (ΧΙΛΗ)

Σύλλογος Σαρακατσαναίων Νομού Βοιωτίας (ΕΛΛΑΔΑ)

Προβλήθηκαν οι ταινίες:

«Ο Αλσίνο και ο Κόνδορας» του Miguel Littin

«The Promise» του Kaige Chen

«Sugar Town - Οι γαμπροί» του Κίμωνα Τσακίρη

«Το χρώμα του ροδιού» του Sergei Parajanov

«Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν» του Jiri Menzel

Ενημερωθήκαμε για το έργο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων:

Γιατροί του Κόσμου

Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Διεθνής Οργάνωση Λαϊκής Τέχνης (IOV)

Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς

Καλλιστώ

Ελληνική Εταιρία Κοινωνικής Παιδιατρικής

Κέντρo Υποστήριξης & Κατάρτισης Ατόμων με Aναπηρίες

Στήθηκαν νέες σκηνές:

Στην οδό Δαρδανελλίων όπου το “Νηστικό Αρκούδι” των Στάθη Παναγιωτόπουλου και Δημήτρη Σταρόβα μας μύησαν στα μυστικά της έθνικ κουζίνας και της καλής ζωής σε μια διήμερη επίδειξη μαγειρικής που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους σεφ των συμμετεχουσών χωρών.

Στο Πάρκο Φαλήρου για τους Cosmoχορούς Plus+, όπου οι επισκέπτες του Cosmopolis είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ολοκληρωμένες παραστάσεις χορού από τα χορευτικά συγκροτήματα των συμμετεχουσών χωρών.

Στη συμβολή των οδών Ψαρών & Κριεζή όπου λειτούργησε η μικρή έθνικ μουσική σκηνή του φεστιβάλ.

Οι μικροί φίλοι του φεστιβάλ:

α) Παρακολούθησαν την παράσταση «Αισώπου Μύθοι» από τις “Αθηναϊκές Μαριονέττες”

β) Απόλαυσαν την ταινία του Ανχελ ντε λα Κρουθ «Το Μαγικό Δάσος» στο υπαίθριο σινεάκ στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.

γ) Παρακολούθησαν την παράσταση Θεάτρου Σκιών «Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι» από το Ελ. Θέατρο Σκιών

δ) Συμμετείχαν στα Cosmoεργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης στους δρόμους του Αγίου Νικολάου.

ε) Συμμετείχαν στο εργαστήρι κούκλας και αυτοσχέδιου παραμυθιού που οργάνωσε το Θέατρο Φούρνος

στ) Παρακολούθησαν το «Πολύχρωμο παραμύθι» από το Θέατρο Φούρνος

ζ) Παρακολούθησαν την παράσταση «Οι φίλοι μας οι μουζικάντηδες» από την ομάδα Κρουστόφωνο

η) Ανακάλυψαν τους ιστορικούς δρόμους του Αγίου Νικολάου μέσα από τις «Οδο...μαχίες».

θ)Έπαιξαν παιχνίδια του κόσμου

Στα πλαίσια των CosmoΓεύσεων οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν: Pastel de Choclo και Empanadas από τη Χιλή,Χοιρινό με κινέζικο λάχανο και πιάτο των τριών λαχανικών από την Κίνα, Προβατίνα στην κατσαρόλα από τη Λειβαδιά, Bryndzove Halusky από τη Σλοβακία και Σασλίκ από την Αρμενία.

 

• 2006

Μετά την τεράστια επιτυχία της 6η διοργάνωσης το Cosmopolis κέρδισε επάξια μια θέση μεταξύ των σημαντικότερων πολιτιστικών θεσμών της Ελλάδας. Μέσα από την παρουσίαση πολλαπλών εκφάνσεων του πολιτισμού των συμμετεχουσών χωρών, το Cosmopolis παντρεύοντας τη γνώση με την ψυχαγωγία πρόσφερε στους περισσότερους από 70.000 επισκέπτες του πολύτιμες εμπειρίες και ευκαιρίες αλληλογνωριμίας των πολιτισμών, ενώ παράλληλα δημιούργησε πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής φιλοξενίας σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Στο 6ο Φεστιβάλ Cosmopolis συμμετείχαν η Αυστρία, η Βενεζουέλα, η Ιρλανδία, η Ουκρανία, η Ρωσία (Εσκιμώοι από την αυτόνομη Τσουκότκα), η Σιγκαπούρη, η Τουρκία, οι Φιλιππίνες και η Ελλάδα με τιμώμενη περιοχή τη Μεσσήνη.

Περισσότερες πληροφορίες

Χάρισαν τις μουσικές τους οι:

Chico & The Gypsies (ΓΑΛΛΙΑ / ΙΣΠΑΝΙΑ)

Dj Martin Morales (ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ)

Folk U2 (ΙΡΛΑΝΔΙΑ)

Les Boukakes (ΑΛΓΕΡΙΑ)

Third World (ΤΖΑΜΑΪΚΑ)

Nίκος Πορτοκάλογλου (ΕΛΛΑΔΑ)

Χόρεψαν τα συγκροτήματα:

Volkstanzguppe Klagenfurt Woerthersee (ΑΥΣΤΡΙΑ)

Fundacion Danzas Nacionalistas Mari-Quitar (ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ)

Bastable - Warren Irish Dancers (ΙΡΛΑΝΔΙΑ)

Choreographic Dance Group “Tsvitek” (ΟΥΚΡΑΝΙΑ)

Chukchi Eskimo Ensemble “Ergyron”(ΕΣΚΙΜΩΟΙ ΤΣΟΥΚΟΤΚΑ / ΡΩΣΙΑ)

Sri Warisan Som Said Performing Arts (ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ)

Σύλλογος Φολκλορικής Ανάπτυξης Ραιδεστού (ΤΟΥΡΚΙΑ)

Bayanihan Philippine National Folk Dance Company (ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ)

Σύλλογος “Οι φίλοι της Μεσσήνης” (ΕΛΛΑΔΑ)

Προβλήθηκαν οι ταινίες:

«Ο πρίγκιπας του Κιέβου» του Aleksandr Ptushko

«Breakfast on Pluto» του Neil Jordan

«Κρυμμένος» του Michael Heneke

«Κοκκινίζω από ντροπή» του Vilgot Sjöman

«Λιούμπη» της Λάγιας Γιούργου

Ενημερωθήκαμε για το έργο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων:

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Φαρμακοποιοί του Κόσμου

Ελληνικό Κέντρο Προστασίας Άγριων Ζώων

Ελληνική Εταιρεία

Όασις

Σύλλογος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου Ν. Καβάλας

Κέντρο Πρόληψης & Καταπολέμησης Ναρκωτικών Ν. Καβάλας

Οι φυλακές του Κάστρου φιλοξένησαν τις εκθέσεις:

«Μάσκες και πολιτισμοί». Έκθεση τελετουργικής μάσκας από τη συλλογή του Φώτη Καγγελάρη, του μεγαλύτερου συλλέκτη μασκών στον κόσμο.

«Τα παιδιά του κόσμου». Ο Αχιλλέας Σαββόπουλος, η Άσπα Ζιώγα και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος παρουσίασαν μέρος της φωτογραφικής τους συλλογής με κοινό σημείο αναφοράς τα παιδιά του κόσμου.

«Χαρακτική». Έκθεση χαρακτικών έργων του χαράκτη και σκηνογράφου του Cosmopolis Γιάννη Πρώιου.

«Τέχνης Φλόγα 2006» με έργα ζωγραφικής νέων και καταξιωμένων καλλιτεχνών της Βόρειας Ελλάδας, από την ομάδα καλλιτεχνικής δημιουργίας «Νεάπολις

Οι μικροί φίλοι του φεστιβάλ ανέβηκαν στο Κάστρο όπου:

α) Παρακολούθησαν την παράσταση «Η πριγκίπισσα με την πράσινη ουρά» από την ομάδα θεάτρου κούκλας “Πράσσειν Άλογα”

β) Απόλαυσαν λαϊκά παραμύθια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας από την παραμυθού Αγνή Στρουμπούλη.

γ) Παρακολούθησαν την παράσταση Θεάτρου Σκιών «Ο Καραγκιόζης και το στοιχειωμένο δενδρί» από το Ελληνικό Θέατρο Σκιών του Μιχάλη Χατζάκη.

δ) Παρακολούθησαν την παράσταση «Μια ιστορία... στα σύννεφα» από τους “Ηχόμυθους”

ε) Παρακολούθησαν τα «Μαργαριταρένια δάκρυα», όπου η Ανθή Θάνου και ο Παναγιώτης Κούλελης αφηγήθηκαν λαϊκά παραμύθια με συνοδεία ζωντανής μουσικής.

στ) Έπαιξαν παιχνίδια του κόσμου

Στα πλαίσια των CosmoΓεύσεων οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν: Σνίτσελ βιεννουά με πατατοσαλάτα και τάρτα από μύρτιλα από την Αυστρία, Pabellon Criollo από τη Βενεζουέλα, Κοτολέτες Κιέβου από την Ουκρανία, Μοσχάρι “alla Philippina” και noodles ρυζιού από τις Φιλιππίνες και Γουρουνοπούλα ψητή με πατάτες στο φούρνο από τη Μεσσήνη.

 

• 2005

Η επιτυχία του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Cosmopolis ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Περισσότεροι από 65.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν τους χώρους του, παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις του, δοκίμασαν τις γεύσεις του κι ενώθηκαν μέσα στη μεγάλη του αγκαλιά που μας χωράει ΟΛΟΥΣ!

Στο 5ο Φεστιβάλ Cosmopolis συμμετείχαν η Γεωργία, η Ιταλία, το Μεξικό, η Νιγηρία, το Ουζμπεκιστάν, η Ρουμανία, η Τσεχία και η Ελλάδα με τιμώμενη περιοχή το Μέτσοβο.

Περισσότερες πληροφορίες

Χάρισαν τις μουσικές τους οι:

Radio Tarifa (ΙΣΠΑΝΙΑ)

Mory Kante (ΓΟΥΙΝΕΑ)

Salsa Celtica (ΣΚΟΤΙΑ)

Γιώργος Μάγκας (ΕΛΛΑΔΑ)

Χόρεψαν τα συγκροτήματα:

Rioni Folk Dance Ensemble (ΓΕΩΡΓΙΑ)

Citta Dei Templi (ΙΤΑΛΙΑ)

Grupo De Danza Folklorica Del Estado De Coahuila (ΜΕΞΙΚΟ)

Folklore Ensemble “Meros” & Folk Dance Group “Rayhon” (ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ)

Kohoutek (ΤΣΕΧΙΑ)

Χορευτικός Σύλλογος Μετσόβου (ΕΛΛΑΔΑ)

Προβλήθηκαν οι ταινίες:

«Japon» του Carlos Reygadas

«Io Non Ho Paura» του Γκαμπριέλε Σαλβατόρες

«Χαμένοι δολοφόνοι» του Dito Tzintsadze

«Ο μικρός Κόλια»του Jan Sverak

«Ήπειρος» του Σταμάτη Στασινού

Ενημερωθήκαμε για το έργο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων:

Action Aid Ελλάς

Κάνε Μια Ευχή

Ελληνική Εταιρία

Ecocity

Μέριμνα Ζωής Κατά της Εξάρτησης

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Σύλλογος “Πνοή”

Οι φυλακές του Κάστρου φιλοξένησαν τις εκθέσεις:

«Μαρτυρία - Ελπίδα σε γκρίζο φόντο». Έκθεση φωτογραφίας με την οποία οι Έλληνες Γιατροί του Κόσμου εξέθεσαν όλα όσα είδαν και βίωσαν στο οδοιπορικό τους ανά τον κόσμο, μέσα από τη ματιά του διακεκριμένου φωτογράφου, Γιάννη Γιαννακόπουλου.

«Το Μεξικό μέσα από τα μάτια ενός Έλληνα». Έκθεση του φωτογράφου Ευάγγελου Μαμαλίγκα με στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων του Μεξικού καθώς και τους θησαυρούς που άφησαν πίσω τους οι πολιτισμοί των Μάγια, των Τσιτσιμέκων και των Ατζέκων. Αναδρομική έκθεση έργων του καταξιωμένου γλύπτη Δημοσθένη Σωτηρούδη

«Ο γλάρος του Αιγαίου» με έργα των μελών του Συλλόγου Εικαστικών Τεχνών & Φιλότεχνων Ν. Καβάλας «Artattack».

Οι μικροί φίλοι του φεστιβάλ ανέβηκαν στο Κάστρο όπου:

α) Παρακολούθησαν την παράσταση «Η Κανέλα και το Δυοσμαράκι» από το Θέατρο Παπουτσιού Πάνω στο Δέντρο.

β) Έπαιξαν παιχνίδια του κόσμου όπως Pesek, Akan, Σλάλομ με δεμένα μάτια, Αμήν, Κυνηγητό με τσουμπετσέικα, κ.α.

γ) Παρακολούθησαν την παράσταση Θεάτρου Σκιών «Ερωτόκριτος» από τον καραγκιοζοπαίχτη Χρήστο Στανίση.

δ) Παρακολούθησαν την παράσταση «Ο Πρίγκιπας που ταξίδεψε σε μια χάρτινη βαρκούλα» από το ηχοθέατρο «Ηχόμυθοι»

ε) Παρακολούθησαν το φημισμένο θεατρικό δρώμανο «Maskaroboz» από το συγκρότημα «Meros» του Ουζμπεκιστάν.

Στα πλαίσια των CosmoΓεύσεων οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν: Chakhokhbili από τη Γεωργία, Σπαγγέτι Alla Norma από την Ιταλία, Μοσχάρι με αράπικα φιστίκια από το Μεξικό, Moi-Moi και Dodo από τη Νιγηρία, Dimlama από το Ουζμπεκιστάν, Φιλέτο με σάλτσα λαχανικών και ντάμπλινγκς από την Τσεχία και Κεφτέδες με πράσα από το Μέτσοβο.

 

• 2004

Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Cosmopolis πέρασε πλέον στην ιστορία ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα το καλοκαίρι του 2004.

Το ρεκόρ των 60.000 επισκεπτών και τα κολακευτικά τους σχόλια, τα συγχαρητήρια απ’ όλες τις αποστολές των χωρών που συμμετείχαν για τη φιλοξενία και την οργάνωση, τα γέλια των χιλιάδων παιδιών, αλλά πάνω απ’ όλα το μήνυμα του Cosmopolis για τη συναδέλφωση των λαών που ακούστηκε πανελλαδικά, απέδειξαν για μια ακόμη φορά πως το Cosmopolis είναι μια μεγάλη αγκαλιά που μας χωράει ΟΛΟΥΣ!

Στο 4ο Φεστιβάλ Cosmopolis συμμετείχαν η Γερμανία, η Ινδία, η Κένυα, η Κορέα, η Ρωσία, η Σλοβενία και η Ελλάδα με τιμώμενη περιοχή την Κέρκυρα.

Περισσότερες πληροφορίες

Χάρισαν τις μουσικές τους οι:

Uyoga (ΚΕΝΥΑ)

Rachid Taha (ΑΛΓΕΡΙΑ / ΓΑΛΛΙΑ)

Orquesta Aragon (ΚΟΥΒΑ)

Παντελής Θαλασσινός (ΕΛΛΑΔΑ)

Χόρεψαν τα συγκροτήματα:

Bhangra (ΙΝΔΙΑ)

Waza Africa Troupe (ΚΕΝΥΑ)

Jung JeMan Dance Company (ΚΟΡΕΑ)

Razdolie (ΡΩΣΙΑ)

ASF France Marolt (ΣΛΟΒΕΝΙΑ)

Λύκειο Ελληνίδων Κέρκυρας (ΕΛΛΑΔΑ)

Προβλήθηκαν οι ταινίες:

«Το θαύμα της Βέρνης» του Σένκε Βόρτμαν

«Γάμος στην εποχή των Μουσώνων της Mira Nair

«The Eye» των Οξαϊντ & Ντάνι Πανγκ

«Ο κουρέας της Σιβηρίας»του Νικίτα Μιχαλκοφ

«Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου» του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Ενημερωθήκαμε για το έργο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων:

ΙΚΑΘΒ

Αλληλεγγύη

Παιδικά Χωριά SOS

Διεθνής Αμνηστία

ΚΙΒΩΤΟΣ

Ελληνοτουρκική Οργάνωση για τον Πολιτισμό, την Επιστήμη και το Εμπόριο «Δάφνη»

Οι φυλακές του Κάστρου φιλοξένησαν τις εκθέσεις:

«Ελληνικό Θέατρο Σκιών - Φιγούρες από φως και ιστορία» με την οποία το Ελληνικό Λαογραφικό Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.) ξεδίπλωσε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου σκιών τους τελευταίους δύο αιώνες Τα «Ολυμπιακά Τεκμήρια» ήταν η δεύτερη έκθεση με την οποία το Ε.Λ.Ι.Α. συμμετείχε στο φεστιβάλ Cosmopolis φέρνοντας τους επισκέπτες σε επαφή με την ιστορία των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 καθώς και της Μεσολυμπιάδας του 1906.

«Αρχαία Ελληνικά Παιχνίδια» όπου ο Γιώργος Καρατζάς και ο Ασημάκης Βάγιας παρουσίασαν μια σειρά ανακατασκευασμένων, μορφοποιημένων ή ακόμη και τελειοποιημένων αρχαίων ελληνικών παιχνιδιών.

Οι μικροί φίλοι του φεστιβάλ ανέβηκαν στο Κάστρο όπου:

α) Συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης «CosmoΛαβύρινθος – Αριάδνη 2004» όπου είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό των συμμετεχουσών χωρών μέσα από έναν λαβύρινθο ερωτήσεων, εικόνων, γεύσεων και παραμυθιών.

β) Έπαιξαν παιχνίδια του κόσμου

γ) Παρακολούθησαν την παράσταση Θεάτρου Σκιών «Ο Γάμος του Καραγκιόζη» από τον καραγκιοζοπαίχτη Χρήστο Στανίση.

δ) Παρακολούθησαν μια πρωτότυπη παράσταση από το Θέατρο Χαρτιού της Νυρεμβέργης (Pepiertheatre)

ε) Συμμετείχαν στην αμφίδρομη παραγωγή κουκλοθέατρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλίππων «Μετανάστης στην Τενεκεδούπολη»

στ) Παρακολούθησαν την παράσταση για μικρούς και μεγάλους «Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη…

Στα πλαίσια των CosmoΓεύσεων οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν: Χοιρινό ψητό «Schweinebraten» από τη Γερμανία, Byriani λαχανικών από την Ινδία, Μουκίμο, Τσιαπάτι, Πιλάο και Γίδα κατσαρόλας από την Κένυα, Pulgogi από την Κορέα και Παστιτσάδα από την Κέρκυρα.

 

• 2003

Από τις 20 έως τις 24 Αυγούστου 2003 η Παλιά Πόλη της Καβάλας, η Παναγία, φιλοξενεί για τρίτη χρονιά το φεστιβάλ Cosmopolis καi γίνεται ξανά τόπος συνάντησης, συζήτησης, γνώσης και απόλαυσης. Η προσελεύση του κοινού ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού μέσα σε πέντε μέρες περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι επισκέφτηκαν τους χώρους του φεστιβάλ και παρακαλού-θησαν τις εκδηλώσεις του.

Στο 3ο Φεστιβάλ Cosmopolis συμμετείχαν η Βραζιλία, η Γαλλία, η Νότιος Αφρική, η Πολωνία, Ουγγαρία, η Ουκρανία και η Ελλάδα με τιμώμενη περιοχή την Δυτική Μακεδονία.

Περισσότερες πληροφορίες

Χάρισαν τις μουσικές τους οι:

Les Yeux Noirs (ΓΑΛΛΙΑ)

Mahotella Queens (Ν. ΑΦΡΙΚΗ)

Banda Nova (ΒΡΑΖΙΛΙΑ / ΕΛΛΑΔΑ)

Βασίλης Σαλέας (ΕΛΛΑΔΑ)

Χόρεψαν τα συγκροτήματα:

Roudelet Felibren (ΓΑΛΛΙΑ)

The Eastern Cape Ensemble (Ν. ΑΦΡΙΚΗ)

Kaztelanka (ΠΟΛΩΝΙΑ)

Magura (ΟΥΓΓΑΡΙΑ)

Bavri Yunosti (ΟΥΚΡΑΝΙΑ)

Grupo International De Capoeira J. Arte (ΒΡΑΖΙΛΙΑ / ΕΛΛΑΔΑ)

Προβλήθηκαν οι ταινίες:

«Η Περιπέτεια είναι περιπέτεια» του Claude Lelouch

«Οι ακροβάτες του κήπου» του Χρήστου Δήμα

«Ο αδέσμευτος» του Krzysztof Zanussi

«Central Station» του Walter Salles

Ενημερωθήκαμε για το έργο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων:

WWF Ελλάς

Αρκτούρος

Γιατροί του Κόσμου

ΙΝ.ΚΑ

UNICEF

Οι φυλακές του Κάστρου φιλοξένησαν τις εκθέσεις:

α) «Ο πυλός στη μουσική» όπου η κεραμίστρια Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη παρουσίασε μια σειρά από αντίγραφα μουσικών οργάνων από πολιτισμούς με αρχέγονη παράδοση, φτιαγμένα από γήινα υλικά.

β) «Τα τραπέζια του κόσμου» όπου καλλιτέχνες διάφορων τεχνοτροπιών παρουσίασαν συνθέσεις μικτής τεχνικής βασισμένοι στην ιδέα του τραπεζιού ως σημείο συγκέντρωσης, ανταλλαγής απόψεων, συντροφικότητας και παραγωγής συναισθημάτων.

γ) «Μυθοποιία» όπου ο φωτογράφος Θόδωρος Παπαδόπουλος αποτύπωσε το πολιτιστικό τοπίο της Καβάλας έτσι όπως αυτό διαμορφώθηκε την τελευταία δεκαετία, μέσα από έργα ψηφιακού κολάζ και υπό τους ήχους πρωτότυπης μουσικής επένδυσης του ίδιου.

Οι μικροί φίλοι του φεστιβάλ ανέβηκαν στο Κάστρο όπου:

α) Συμμετείχαν στο διήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης «Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη» όπου είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό των συμμετεχουσών χωρών μέσα από τα παραμύθια.

β) Έπαιξαν παιχνίδια του κόσμου όπως Amarillinia, Κόρακας, Oupouta, Καμμένο, κ.α.

γ) Παρακολούθησαν την παράσταση Θεάτρου Σκιών «Ο Καραγκιόζης και τα 82 εντάλματα» από τον καραγκιοζοπαίχτη Νίκο Καράκο.

δ) Συμμετείχαν στο Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού που διοργάνωσε η WWF Ελλάς.

Στα πλαίσια των CosmoΓεύσεων οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν: Daube Provence από τη Γαλλία, Boboti, Κοτόπουλο με κάρυ και Sosatis από τη Νότιο Αφρική, Bitki από την Ουκρανία, Moqueca, Canjica και Caipirinha από τη Βραζιλία, Gulas από την Ουγγαρία και Καταφυγιώτικο από το χωριό Καταφύγιο της Κοζάνης.

 

• 2002

Μετά από ένα χρόνο αποχής, το 2ο φεστιβάλ Cosmopolis άνοιξε ξανά την αυλαία του στις 21 Αυγούστου του 2002. Διοργανώτρια αρχή και πάλι η Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού & Ανάπτυξης Καβάλας.Ανανεωμένο και με πλουσιότερο πρόγραμμα το 2ο Cosmopolis γνώρισε μεγάλη επιτυχία και μετατράπηκε σε ένα θεσμό που όλα έδειχναν πως θα αντέξει στο χρόνο. Με διευρυμένους ορίζοντες πια στη δεύτερη αυτή διοργάνωση οι συμμετέχουσες χώρες από πέντε που ήταν το 2000 έγιναν επτά: Αρμενία, Βουλγαρία, Ιταλία, Κύπρος, Πορτογαλία, Σερβία και Ελλάδα με τιμώμενη περιοχή τη Λέσβο.

Με σύνθημα “Cosmopolis – Με θέα στους πολιτισμούς του κόσμου” το φεστιβάλ διατήρησε τις θεματικές ενότητες των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην πρώτη διοργάνωση, προσθέτοντας παράλληλα νέες ενότητες όπως την προβολή ταινιών από τις συμμετέχουσες χώρες στον Υπαίθριο Κινηματογράφο που στήθηκε ειδικά για το Cosmopolis με τη βοήθεια της Κινηματογραφικής Λέσχης του Σ.Φ.Γ.Τ. τη λειτουργία περιπτέρων πέντε Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων καθώς και τη διοργάνωση δύο στρογγυλών τραπεζιών.

Περισσότερες πληροφορίες

Πιο συγκεκριμένα, στο 2ο Cosmopolis συμμετείχαν:

Μουσικά συγκροτήματα:

Sandy Lopicic Orkestar (ΒΑΛΚΑΝΙΑ)

Gevorg Dabaghyan (ΑΡΜΕΝΙΑ)

Spaccanapoli (ΙΤΑΛΙΑ)

Ίασις & Κρόταλα (ΕΛΛΑΔΑ)

Χορευτικά συγκροτήματα:

Delia (ΙΤΑΛΙΑ)

Sport Club De Lavos (ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ)

Lola (ΣΕΡΒΙΑ)

Varna (ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ)

Tsovinar (ΑΡΜΕΝΙΑ)

Λαογραφικός Όμιλος «Οι Ελεύθεροι» (ΚΥΠΡΟΣ)

Μεσοπόταμος Λέσβου (ΛΕΣΒΟΣ)

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις:

Greenpeace

WWF Ελλάς

Αρκτούρος

Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Διεθνής Αμνηστία

Ακόμη, στο Θεατράκι του Μωχάμετ Άλη προβλήθηκαν οι ταινίες «O Βασιλιάς των Μασκών», “La Strada” και «Δύο ώρες με τον Σαρλώ», ενώ στο χώρο του Ιμαρέτ διοργανώθηκαν δύο συζητήσεις με θέματα «Το μέλλον της Πολιτικής στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης» και «Media: Πολιτισμός και Δημοκρατία».

Εισηγητής στην πρώτη ήταν ο νυν Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος και στη δεύτερη οι δημοσιογράφοι Στέλιος Κούλογλου και Γιώργος Σταματόπουλος.

Στα πλαίσια των CosmoΓεύσεων οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν: Σις Κεμπάπ με σνεζάνκα από τη Βουλγαρία, Αφέλια με πουργούρι και σεφταλιά από την Κύπρο, Καλντεϊράντα ντε Μπακαλάου από την Πορτογαλία, Σουβλάκια με αρμένικο ψωμί lavash από την Αρμενία και Σπαγγέτι ραγού από την Ιταλία

 

• 2000

Το 1ο Φεστιβάλ Cosmopolis διοργανώθηκε από τη Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού & Ανάπτυξης Καβάλας από τις 12 έως τις 16 Ιουλίου 2000 στη χερσόνησο της Παναγίας, όπου εξακολουθεί να διεξάγεται μέχρι σήμερα. Σκοπός της πρώτης διοργάνωσης ήταν η ανάδειξη του πολιτισμού των λαών της Μεσογείου και της Βαλκανικής. Οι πέντε χώρες που κλίθηκαν να συμμετέχουν σε αυτή τη διαπολιτισμική συνάντηση ήταν η Αίγυπτος, η Ισπανία, η Ρουμανία, η Τουρκία και η Ελλάδα με τιμώμενη περιοχή την Κρήτη.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε συναυλίες στο Κάστρο, παρουσίαση χορευτικών συγκροτημάτων στο Θεατράκι του Μεχμέτ Αλή, λειτουργία υπαίθριου εστιατορίου με έθνικ γεύσεις στο Φάρο, λειτουργία περιπτέρων παρουσίασης των χωρών σε διάφορα σημεία της Παλιάς Πόλης, παραστάσεις θεάτρου σκιών, ενώ στα πλαίσιά του διοργανώθηκε και το Συμπόσιο Μεσογειακής Ποίησης στο Ιμαρέτ.