loader image
e
footer-img-map

PHRASIS ≠ PRAXIS

Art Performance

08

Ιούλ

Ημερομηνία

08.07.2022

Ώρα

20:00

Χώρος διεξαγωγής

Mεγάλη Λέσχη

Συντελεστές

Τζένη Αργυρίου Σύλληψη – Χορογραφία

Βασίλης ΓεροδήμοςΕικαστικός συνεργάτης

Μαίρη Βόσσου Βοηθός Χορογράφου

Ραλλού ΑβραμίδουΕπιμέλεια Κειμένων

Κωνσταντίνος Σακκάς Σχεδιασμός Παραγωγής

Delta PiΟργάνωση - Εκτέλεση Παραγωγής

Λίγα λόγια

Το PHRASIS ≠ PRAXIS είναι μια σειρά από επιτελεστικά αποσπάσματα και εγκαταστάσεις που διερευνούν τη σχέση του σώματος με το λόγο, καθώς και τις διαφορετικές ερμηνείες που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση αυτών των δύο στοιχείων στο χώρο. Τι είδους απόσταση υπάρχει μεταξύ των σκέψεων, των λέξεων και των πράξεων;

Το έργο διαιρείται σε επιμέρους τμήματα (αποσπάσματα), τα οποία προορίζονται να παρουσιαστούν σε χώρους της δημόσιας σφαίρας, εσωτερικούς και εξωτερικούς, αστικούς και φυσικούς. Οι διαφορετικές χωροθετήσεις επιτρέπουν τον συνεχές διάλογο μεταξύ της δράσης του έργου με τον περιβάλλοντα χώρο. Δομικό στοιχείο του έργου αποτελεί η προσπάθεια των ερμηνευτών σε κάθε τους επιτέλεση να εμφανίσουν ένα οπτικό ή ηχητικό ίχνος στο χώρο της δράσης. Στο σύνολο τους τα αποσπάσματα συνυφαίνουν μία νέα διαδρομή που εσωκλείει ένα εύρος δυνητικών συνδέσεων ανάμεσα στις παραστατικές και τις εικαστικές τέχνες, όπως αναμορφώνονται σε σχέση με τη σύγχρονη ψηφιακή κουλτούρα.

 

Απόσπασμα Ι

«Πώς οι κινήσεις μεταφράζονται σε λέξεις και πώς οι λέξεις σχηματίζουν δράσεις;» Το έργο βρίσκεται υπό συνεχή διαμόρφωση, όπως καθορίζει και η ίδια η συνθήκη που  πραγματεύεται, δηλαδή τη σχέση μεταξύ του «λέγειν» και του «πράττειν», ενώ αποτελείται από μια ακολουθία επιτελεστικών και φωνολογικών δράσεων που αντλούνται από την ευρύτερη ερευνητική πορεία της καλλιτέχνιδος.

Σε συνάρτηση με τον χώρο που εκτυλίσσεται το έργο, αναδύονται κάθε φορά πολλαπλές ερμηνείες στους παράλληλους κόσμους της λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας. Δυνατότητες συνύπαρξης, αντίθεσης, σύγκλισης και απόκλισης εμφανίζονται αντίστοιχα μεταξύ της γλώσσας και του σώματος, του κειμένου και της κίνησης, της αιτίας και του αποτελέσματος.

Ερμηνεύουν: Δήμητρα Μερτζάνη, Ερμής Μαλκότσης, Νάνσυ Σταματοπούλου,

Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου

 

Απόσπασμα II

«Πώς αντιλαμβανόμαστε, βιώνουμε και υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα μας σήμερα; Πόση απόσταση έχουν από την καθημερινή μας πρακτική;» Βασισμένοι στην πρακτική της περιπατητικής, τέσσερις ερμηνευτές συνυπάρχουν σε μια ατέρμονη μετακίνηση εμπνευσμένη από ιερούς γεωμετρικούς σχηματισμούς, αρχιτεκτονικές συμμετρίες και επαναλήψεις μοτίβων. Οι ερμηνευτές μοιράζονται το χώρο, ταξιδεύουν στο χρόνο και χτίζουν μεταξύ τους σχέσεις. Ταυτόχρονα, ένα ηχητικό τοπίο που αποτελείται από τα άρθρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλληλοεπιδρά με τη χορογραφική δράση και τη συσχετίζει με την έννοια της μετάβασης και της αναζήτησης ενός νέου τόπου.

Ερμηνεύουν: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Ερμής Μαλκότσης, Δήμητρα

Μερτζάνη, Ναταλία Μπάκα

 

Απόσπασμα III

Μια γυναικεία φιγούρα φέρει μια τεχνολογική μάσκα, όπως μια χελώνα το καβούκι της, και κυκλοφορεί στην πόλη αναζητώντας ένα σημείο «περισυλλογής». Χρησιμοποιεί το καβούκι της ως βάθρο για μια τελετουργική χορογραφία εμπνευσμένη από χειρονομίες που συναντάμε σε γλυπτά και σε πίνακες διαφόρων ιστορικών περιόδων. Κλασικές, σύγχρονες, αφαιρετικές και θρησκευτικές φιγούρες από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή χρησιμοποιούν με διαφορετικό τρόπο τα χέρια τους ως γλώσσα επικοινωνίας. Το Απόσπασμα III επιχειρεί να αντικρούσει τα πολύπλοκα τεχνολογικά συστήματα επικοινωνίας και να επαναφέρει την προσοχή μας στο σώμα, σε έναν πλούσιο κώδικα επικοινωνίας που ενώ χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες τείνει να ξεχαστεί.

Ερμηνεύει: Νάνσυ Σταματοπούλου

 

Απόσπασμα IV

Μια ηχητική εγκατάσταση, η οποία διερευνά την τάση του σύγχρονου ανθρώπου να προσπαθεί να βάλει σε τάξη το πλήθος των άναρχων πληροφοριών που δέχεται καθημερινώς. Ο ανθρώπινος οργανισμός βάλλεται όλο και περισσότερο από παράδοξα σχήματα, καθώς οι σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ σωματικής και λεκτικής συμπεριφοράς, συναισθημάτων και πράξεων, κοινωνίας και περιβάλλοντος στερούνται από συνοχή. Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ αποπειράται να σχολιάσει με χιούμορ την κοινωνική και ατομική «σχιζοφρένεια» της εποχής. Διαφορετικές λίστες «εννοιών» επιλέγονται για να καλύψουν και να συμβολίσουν σφαιρικά την σύγχρονη κοινωνικοπολιτική και πολιτισμική μας ζωή, αλλά και τις σχέσεις μας με το φυσικό περιβάλλον. Η φαινομενική ασυνδετότητα των λέξεων ποιεί μια νέα παράδοξη και ειρωνική πραγματικότητα.

Φωνές: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Ερμής Μαλκότσης, Δήμητρα Μερτζάνη,

Νάνσυ Σταματοπούλου

 

Για κρατήσεις θέσεων καλέστε στο 2510 240983

 

Μια παραγωγή της ΑΜΟΡΦΗ ΑΜΚΕ

Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

(2021 – 2022)

 

Σε συνδιοργάνωση με το  Crea Center 

    Cart Item Removed. Undo
    • No products in the cart.